Producenci

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Zaloguj się

Dolina Róż

Bułgarski olejek różany jest już oficjalnie produktem regionalnym

 

Bułgarski olejek różany

Komisja Europejska ogłosiła 24 września, że Bułgarski olejek różany, pod tą samą nazwą, jest dołączony do Rejestru chronionych prawem unijnym, produktów regionalnych.

W postanowieniu określono, że Bułgarski olejek różany to olejek eteryczny uzyskany przez destylację płatków kwiatów róży damasceńskiej (Rosa Damascena Mill).
W celu zagwarantowania najwyższej jakości bułgarskiego olejku różanego, Komisja Europejska wprowadziła ścisłe wymagania:

- kwiaty róż muszą być obrobione nie później niż 10-12 godz. po ich zebraniu
- ok 3500 kg kwiatów róży jest potrzebnych do uzyskania 1 kg olejku eterycznego
- różozbieranie musi się odbywać kilka godzin przed świtem do wczesnych godzin porannych - zrywać wolno tylko otwarte pąki kwiatów.

 Niepowtarzalne właściwości Bułgarskiego olejku różanego to bogaty i trwały zapach, blady żółto-zielonkawy kolor, zrównoważony skład substancji lotnych i węglowodorów.

 Specyficzne właściwości chemiczne Bułgarskiego olejku różanego są ściśle związane z konkretnym, geograficznym rejonem Bułgarii.

Olejek różany w tym regionie odróżnia się od olejków eterycznych z róży, wyprodukowanych w innych krajach świata, jakością i składem chemicznym, stwierdza Komisja Europejska. Róża damasceńska tradycyjnie i od wieków jest uprawiana w Dolinie Różanej w Bułgarii Centralnej.

Slaviana Holc

Sklep jest w trybie podglądu
Copyright © 2016 www.nazwa.pl Sklepicom - sklepy internetowe